Saturday, September 4, 2010

ilham dan anugerahilham adalah anugerah.. anugerah dari Allah kepada setiap manusia.. tidak kira apapun taraf keimanan kamu.. dalam menghasilkan sesuatu karya atau ciptaan yang bagus adalah diluar dari kemampuan diri kamu.. ianya hanya akan datang dengan izin Allah..

dan Allah tidak akan mendatangkan ilham ciptaan kereta yang hebat kalau kamu hanya memandu proton saga seumur hidup kamu.. Allah tidak akan mengilhamkan kamu sebuah karya penulisan yang bagus kalau bahan bacaan kamu hanya akhbar harian dan kamu tidak ada rasa cinta pada buku.. Allah tidak akan menglihamkan kamu sebuah karya senilukis yang bagus kalau kamu tidak dapat bezakan antara kehendak seni dengan kehendak diri..

karya mereka yang berjalan tidak sama dengan karya mereka yang berlari.. dan karya mereka yang berjalan dengan kasut tidak akan sama dengan karya mereka yang berjalan berkaki ayam.. karya kamu yang mempunyai kawan 10 orang tidak akan sama dengan karya orang yang mempunyai kawan beribu orang.. karya orang yang telah mengembara serata dunia tidak akan sama karya orang yang sesat di kuala lipis..

anugerah ilham dari Allah bergantung dengan apa yang ada didalam lipatan sejarah hidup kamu yang tersimpan didalam pundak tubuh badan kamu.. kamu boleh berangan-angan tapi angan-angan seorang pelukis potret tak akan menjadi tanpa foto sebagai madah dan alat untuk menghasilkan karya..

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.