Tuesday, October 20, 2009

jangan biarkan mereka lapar

hari ini masuk kali ke 5 kami tolong belikan
barang-barang keperluan bibik jiran sebelah..
kami gembira dapat lakukannya.. kami gembira dapat
membantu saudara sesama islam kami..

minggu lepas bibik itu minta maaf pada isteriku
sebab dia telah memetik dan memakan buah mempelam kami
yang mekar(tapi belum betul-betul masak) yang terjuntai
kekawasan rumah tuan dia.. dia betul-betul lapar
masa tu katanya.. seharian dia tidak makan..

kami rasa hendak menangis.. apa jenis manusia
yang membiarkan orang gajinya berlapar..

sedangkan Nabi pernah beri amaran.. tidak akan
masuk syurga orang yang tidur kekenyangan sedangkan
jiran sebelahnya kelaparan..

ini bukan kes jiran.. tapi orang yang tinggal
sebumbung dengan kita.. yang menjaga anak kecil
kita semasa kita tiada dirumah pergi kerja.. orang
duduk sahaja tak buat kerja pun
akan kelaparan kalau tak makan lebih dari 5 jam..
inikan pulak orang yang bekerja membasuh dan mengemas rumah..

kenapa perlu sentiasa sangka buruk pada pekerja kita..
tiadakah kita mempunyai naluri kalau tidak pengalaman hidup..
dan dapat menilai seseorang dengan memerhati
tingkah laku atau "body language".. apalagi jika
seseorang itu kita lihat selalu sembahyang..

begitulah jiran saya itu.. bibiknya tidak dibenarkan
memasak.. tapi tidak juga ditinggalkan sebarang makanan untuknya..
takkan seharian hendak ditelan biskut kering sahaja..

dimanakah hilang sifat kasih sayang.. kenapa dia
boleh layak menjadi guru sekolah sedangkan logik akal
dia tidak berfungsi.. kenapa menilai seseorang itu sama
sahaja.. adakah teruk sangat warga indonesia itu
lalu perlu dia dilayan sebegitu rupa..

memberi sisa makan anak kepada orang gaji untuk dihabiskan
adalah sesuatu yang baik untuk mengelakkan pembaziran(kami
pun selalu menghabiskan sisa makan anak).. tapi
itu kalau orang gajinya telah diberi makan dengan
sempurna.. tapi jika kita membuat demikian dalam
keadaan dia(bibik itu) sedang lapar.. ia merupakan satu
jenis penghinaan kelas tertinggi sekali..

betul kami cuma mendengar dari sebelah pihak sahaja..
tapi ilmu, pengalaman hidup, mata serta telinga kami dapat membantu
deria dan naluri kami membenarkan sekurang-kurangnya 80%
atas apa yang diceritakan kepada kami..

namun demi menjaga hati jiran.. kami terpaksa
menelan segala kepahitan itu..

8 comments:

bokbon said...

siapa-siapa pun, kalau hati perut masih ada takkan buat macam tu..

kesian si bibik, tapi apa daya. orang yang lebih berhak pun tidak peduli kebajikannya..

Sofie Shah said...

Masih ada lagi orang zaman purba (barbaric, uncivilized) di kalangan warga Malaysia?

Orang seperti ini, melalui pengalaman saya, adalah orang yang dirinya ditindas. Dia menafikan hak orang lain kerana ada satu sudut dalam hidupnya dimana haknya sendiri dinafikan..

However, they have no right to inflict pain on others.. Kenapa tak dilaporkan saja?

YobSumO said...

teruskanlah membantu bibik itu. dia diperlakukan sebigitu rupa, betol hina sekali.

saya lambat makan garam, tak tahu sangat apa yang patut dibuat. tapi apa yang saya tahu, you have to do something about it.

aishah_conteng_je said...

err..tak boleh buat report ke?takde dera2 fizikal ye?

huk..nak nanges pun ada

Beautiful Life said...

Salam Encik Abu Yusof, terima kasih melawat blog saya.

Setuju dengan pendapat Encik Abu. Bibik pun manusia jugak...kebajikan basic macam makan minum kesihatan tu sepatutnya diambil berat oleh majikan. Apa yang termampu tu kita boleh tolong...

aki.. said...

itu melampau tu...kalau jiran tu tak reti bahasa sgt... mende jenis manusia gitu, tak de pala otok, tok reti nak cakap da...mende gini....oak nikah je dengan bibik tu....habis cerita.

fungus dalam otak said...

tegur la jiran tu dengan hikmah..

demi masa! sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran dan kesabaran

Anjang Aki said...

Sangat membimbangkan bila mengetahui mejikannya ialah seorang pendidik. Menggerunkan bila fikir ada seorang ibu dan seorang bapa terlibat dalam perbuatan tanpa belas kasihan ini. Gerun bila fikir anaknya nanti membesar dengan menonton kezaliman tanpa belas.