Wednesday, July 8, 2009

kalau sudah jodoh(sebuah kisah benar)








m nasir:mencari tuhan|acrylic on canvas

prolog

ini adalah sebuah kisah benar mengenai
dua insan yang saling meminati antara satu
sama lain.. tapi tidak pernah mendapat peluang
untuk mencurahkan isi hati.. tetapi jodoh telah
menemukan mereka kembali setelah lebih
20 tahun..

i
prof. dr. zainab masih bujang walaupun usianya
telah mencecah angka 40.. hidupnya memang
sentiasa sibuk dengan kerjaya di sebuah pusat
pengajian di kuantan.. bandar kelahirannya.. tapi
dengan kedua ibubapanya telah kembali kerahmatullah
dan adik-beradiknya semua bekerja dan tinggal diluar
kuantan.. tempat ini menjadi amat sunyi bagi dirinya
dihari-hari minggu seperti ini..

dia bukanlah seorang yang tidak ada rupa.. malah
sentiasa mendapat perhatian laki-laki.. dan dia juga pernah
mempunyai teman semasa belajar dahulu tapi semuanya hanya
singgah separuh jalan sahaja..
tiada yang betul-betul berasmara-dana..

sekarang setelah bergelar professor kebanyakan laki-laki
menjauhkan diri.. walaupun jauh disudut hati dia tidak kisah
kalau bersuami seorang kerani biasa asalkan lelaki itu seorang
yang baik dan beriman.. namun bagi pihak lelaki pula biasanya
isteri yang berkedudukan tinggi bererti 'queen control'.. kalaulah
orang lelaki tahu isi hatinya.. alangkah..

prof dr zainab tersentak dari lamunan bila terdengar bunyi
akhbar sunday times dicampak kehalamannya oleh sipengedar
surat khabar.. dia mencapai tudung dan bergegas.. suratkhabar
pagi ahad tidak pernah gagal untuk menghibur dan memenuhi
pemilkirannya buat menghilangkan kesunyian..

sambil bersarapan dia membelik-belik muka akhbar mencari berita
yang paling menarik untuk dibaca.. tapi dipagi itu bukan
berita yang menarik perhatiannya kecuali satu iklan..
tayangan filem transformer dipanggung golden screen cinema
dimega mall..
entah macammana hatinya teringat seseorang..

dia melihat jam didinding.. dia ada masa 1 1/2 jam untuk tayangan
pertama.. lantas dia pun lekas-lekas bersiap.. dah lama tak tenguk
wayang.. hehehe..ada lagi ke tiket.. macammana kalau terserempak
dengan anak muridnya.. ah.. perdulikan..

dia masih teringatkan seseorang.. dan seseorang itu kalau dapat
ditemui.. dimasa inilah.. hatinya tidak berharap sangat.. tapi..

ii
sedang cik prof kita beratur untuk membeli tiket..
matanya liar memerhati takut-takut ada anak muridnya hadir sama..
so far so good..
"cik" tegur seseorang yang membuatkan dia tersentak.
"nak tengok show sekarang ke" tanya seorang lelaki..
cik(mamat ni nak ngorat aku ke)prof memandang ketempat lain
buat tidak dengar teguran itu..
"saya ada satu tiket lebih ni.. kawan saya tak jadi datang..
bayar separuh pun tak apa.. lagi pun tiket hari ni dah habis tu"
"betul ke" cik prof kita berkata sambil berpaling mengadap
buat pertama kalinya lelaki empunya suara itu.. dia memandang
lelaki yang berkacamata hitam itu.. tidak kenal..
"nah" hulur lelaki itu sekeping tiket mengunakan dua jari
mengepit.. ada garis parut yang selari pada ruas tengah
kedua-dua jari itu; jari telunjuk dan jari hantu..

cik prof tergamam..
(" nab, duit awak jatuh.. nah" kamal menhulur duit seringgit kepada
zainab dengan mengepitkannya dengan dua jari; jari telunjuk dan
jari hantu.. yang berparut)

cik prof kembali menatap wajah lelaki itu..
" parut tu bukan sebab kena ketuk cik gu ramli.. sebab..sebab.."
" lukis transformer masa dia mengajar"
" kamal?"
" hey, zainab.. ingat aku kau ye"
" hehehe.. peminat no 1 transformer"
" apa khabar nab... dengar khabar kau di uzxqm.. professor"
" ye.. kau pulak"
" aku buat kerja sendiri je"
" kontraktor"
" ada la sikit-sikit"
" ye ke.."
" buat apa sini.. sorang je ke"
" tengok wayang sorang-sorang.. "
" jom kita.. cerita dah nak start.. kira aku belanja la"
" hmm"

sambil melangkah kamal bersuara lagi " tak tahu awak
minat transformer.. dah.. err.. besar-besar macam ni"
" tak.. saja datang sebab teringat seorang.."
" sapa" langkah kamal terhenti..
" awak.. peminat no 1 transformer " kata cik prof sambil
memasuki panggung yang separa gelap..

setelah masing masing duduk.. kamal berpaling dan berkata..
" sebenarnya saya dah perasan awak tadi.."
cik prof diam memandang.. dan kamal terus menyambung
" .. sebab tu saya tegur, tak sangka awak masih ingat saya..
saya suruh kawan saya balik.."
" saya pun tak sangka awak masih ingat saya.. dah dekat 30 tahun.."
" saya takan lupa wajah gadis itu yang tidak sedikit pun
nampak lucu diwajah masa orang lain semua ketawa
masa saya kena dengan cik gu ramli.."
" awak ni nak tengok wayang ke apa...."

iii
dipendekkan cerita.. 6 bulan kemudian cik prof zainab
dan kamal bahrin selamat di nikahkan.. sudah jodoh
takkan kemana..

epilog
sori..
sebenarnya rancangan asal memang aku nak cerita kisar benar..
tapi ditengah jalan datang idea untuk cerita diatas..
walaupun fiksyen..
ada juga perkara yang benar berlaku.. kisah dihukum rotan
belakang tangan kerna lukis transformer masa cikgu tengah
mengajar tu memang kisah aku masa form 1.. cuma transformer
tu dalam kedudukan ala kamasutra.. dan sekolah aku 'all-boys'
tak ada perempuan..

kisah cik prof kawin pun benar juga..
cuma cik prof tu dah 10 tahun menjanda dengan anak dua.. nikah
dengan sahabat karib aku jadi isteri no 2.. untung sahabat aku tu ye..
tak payah sekolah tinggi-tinggi pun dapat duduk atas professor..

8 comments:

Najwa Aiman said...

Huh??? Kamasutra yang dilukis tu "all-boys" jugak ke??? Aiyooo...

Pipiyapong said...

Mencabar juga tu nak lukis robot ala kamasutra...

a.b geldofg said...

cerita yg sgt mnarik
lukisan yg sgt mnarik
blog yg sgt mnarik


salam

YobSumO said...

haha ok gabungan cerita yg menjadi... hehe

Aidi Rahimi Ibrahim said...

abu, salam singgah.:-)

Basuh Baju said...

optimus prime belajar kamasutra x? haha

zurina omar said...

cerita fiksyen neh menarik tertarik-tarik hati ahh :)

aishah_conteng_je said...

boleh tak saya pun nak yang macam ni..tapi tolong cepat sikit ye..sebab kalau dah 40 macam tak larat je nak bercinta sakan~

tuhan,tolong buat dia cari saya semula satu hari nanti~amin.