Tuesday, June 9, 2009

1983









masjid besar kuantan | koleksi mohd anwar, ktn |



1983..

suatu hari semasa masih belajar di itm
aku telah membeli kaset pink floyd aku
yang pertama.. album terbaru dan terakhir
mereka - the final cut(1981)..

dan album ini terus menduduki
tangga no 1 dalam carta pilihan aku..

dan menjadi rutin aku untuk
beberapa hari kemudian setiap kali selepas kelas
aku akan mengurung diri dan berbaring
ditengah-tengah bilik memasang kaset ini
dan menikmati setiap lagu mereka dari
mula sampai akhir..
kegilaan aku pada muzik pink floyd bermula
disini..

dan tak lama selepas itu aku mula
membeli setiap album mereka yang
terdahulu..

rupa-rupanya album the final cut itu
bukanlah album mereka yang terbaik..
aku menjadi bertambah-tambah teruja
mendegar lagu-lagu mereka dari
album-album yang terdahulu;
* meddle(1971)
* dark side of the moon(1973)
* wish you were here(1975)
* animal(1977)
* the wall(1979)

orang dibelakang kehebatan pink floyd adalah
pemain bass, penyanyi dan penulis sebahagian besar
lagu-lagu mereka; roger waters..

pada tahun 1992 sempena runtuhnya
tembok berlin.. roger yang sejak 1985 menarik
diri dari pink floyd telah mengadakan konsert
terbesar dalam sejarah(300,000 penonton)

semalam aku telah membeli akbar metro
buat pertama kalinya untuk sekian lama..
kerana ada berita mengenai roger waters
mengencam israel kerana tembok tebing barat antara
kata-katanya...

"It's actually very, pretty depressing,
coming back here three years later and seeing that
the political situation has changed very little.
There are more settlements, there has been more grabbing of land,
and it's actually quite depressing to witness.
When you stand in front of an edifice like this,
whether it's here or outside a township in South Africa,
or in the Warsaw ghetto during the second world war or
in Berlin in the '60s and '70s, there's something you know instinctively,
this is wrong. This is a bad thing. This is wrong.
This is not helping anybody, this thing"
- roger waters speaking to reporter at aida refuggees camp in palestine..

dia juga menyatakan kekesalan
mengadakan konsert di israel pada 2006
dan berjanji akan buat konsert yang besar
kalau israel merobohkan tembok tersebut..

dan dia juga berjanji melakukan
sesuatu untuk penduduk ramallah
walaupun masih belum mempunyai
apa-apa idea untuk itu..

semuga dia ikhlas lalu dianugerahkan
hidayat.. amin..

wish you were here..
satu lagu roger waters kegemaranku..

5 comments:

bokbon said...

tak sangka lu pun minat pink floyd :-)

oh..yahudi babi.

Basuh Baju said...

pink floyd tu apa?

apa kaitan dgn yahudi?

maaf- betul2 tak tahu..

Pyanhabib said...

selamat hari khamis ya abuyusuf!

rahimin idris said...

pink flyod banyak subliminal mesej kan bang? tapi saya suka juga pf hehe

Saudagar Mimpi ... said...

Salam perkenalan saudara.

Wah! Peminat karya M Nasir dan Pink Floyd ke! Same la kite. :)

Jika saudara jatuh hati pada Pink Floyd setelah mendengar Final Cut, saya menjadi peminat karya mereka selepas membeli kaset The Wall yang separuh rosak.